Restaurantul este o unitate de alimentatie publica, care imbina activitatea de producere a produselor de alimentatie publica cu cea de servire, oferind clientilor o gama diversificata de preparate culinare, produse de patiserie-cofetarie, bauturi alcoolice si nealcoolice.
Pot exista mai multe tipuri de restaurante:
- restaurant clasic
- restaurant cu specific international sau romanesc
- restaurant specializat
- restaurant cu program artistic
Bucataria calda este piesa principala a spatiului tehnologic. Iar pentru buna organizare a activitatii si a fluxului tehnoligic acest spatiu trebuie sa aiba legaturi directe si scurte cu celelalte activitati desfasurate in bucatarie( prelucrare primara, depozitele, spalatorul de vase , finisarea si distributia) si sa dea posibilitatea vizualizarii a tot ce se intampla in acel spatiu.
Utilajele care fac parte dintr-o bucatarie calda:
- masini de gatit
- friteuze
- gratare cu roca vulcanica
- fry-top-uri sau plite
- masina de fiert paste
- bain-marie
- marmite
- tigai basculante
- module neutre
Deasupa acestor utilaje se aseaza hota care trebuie sa fie cu 10cm mai mare stanga-dreapta, fata-spate ( in functie de modul de asezare a bucatariei calde, hota poate fi la perete sau centrala).
In functie de numarul de locuri la masa sau numarul de portii se alege linia care poate fi:
- linia 600
- linia 700
- linia 900
- linia 1000
- linia 1100.